2011. január 13., csütörtök

Változatlanul

Hajnali háromkor a helyzet változatlan. Takaró az államig húzva, hálózsákba bújva csúszok lefelé az ágyról. Egy ideig úgy teszek, mintha aludnék, de csak hallgatózom a csendben. Rövid, álmatlan alvásból ébredek fel. Csakúgy felnyílik a szemem. Szívem nagyon lassan és mélyeket dobban, akár egy cseppkőbarlang, ahol csak akkor szűnik meg a dübögés, ha felnyitják. Orrom éget, felsebesedett. Orrspray. Súlyos léptekkel leslattyogok a lépcsőn. A fürdőszoba csendjét egyedül a zuhanyrózsáról lehulló páracseppek rendszertelen kopogása töri meg. Az asztalon szétomlik egy régen összegyűrt csokipapír, a szobákból elhaló sóhajok hallatszódnak - mindenki az igazak álmát alussza még. Finom remegések, itt-ott takaró vagy matrac zizzen. Ízület reccsen-roppan. Csakúgy, mint tegnap. Víz a gázra, sisteregnek a buborékok, gyöngyözik a víztükör. Sárga lötty le torkon. Nem tudom, hogy segít-e egyáltalán. Jobb azt hinni, hogy igen. Nem sokra rá egy kávé. Az utca némább, mint tegnap. A város néptelen, csak egy pár kallódó lélek poroszkál az jégtől korbácsolt falak mentén. A hideg egyre nő, a színek és felhők megfakulnak, ahogy feladom a küzdelmet. A rohamok nem szűnnek. Úgy érzem, hogy minden köhögésnél kiszakad egy darabka a tüdőmből. Elsatnyultan, görnyedezve köhögök. A torkom pergamen száraz. Ahogy nyelem a kávét, mintha a hajszálvékony erecskék megroppannának és elkérgesedve a mélybe zuhannának. Akár egy kígyó levedlett bőre. Sálban és sapkában ülök és várom, hogy elindulhassak a HÉV-hez, mintha misem történt volna. Mintha nem lennék ébren két és fél órája. Ma nem találkozom se rákóczisokkal se a ferencesekkel. Túl korán van még.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

folyik... esik szét a levegőben. lassan porlad fadarabok lepattogzott ajtófélfák maradványai robbannak, zuhannak lefelé a véget nem érő gyökértelen erdő felett. nem látni hová esnek mert köd áll a fák felett. azt sem ahonnan esik. csak esik. esik mintha eső lenne. lélekeső. emberi életekből desztillált eső. egy parányi rovarként szétkenődő álom. és egy kortalan felleg. egy égbolt ami az egészet megvédi a hülyeségektől.
kitágulnak a vonalak. hangok lesznek belőlük. minden olyan összegyűlik most egy pontba ami eddig soha. nem különleges pillanat. nem megkomponált érzés.
és amikor már minden véglegesen önmagába fordult és elérte a végső szingularitás ismétlődésének lehetetlenségét, meghal a valóság. és utána az idő is elpusztul.

Marvin írta...

Megharagudnál ha ezt kitenném idézőjelben, névtelen név alatt a blogra? Avagy titokban felfeded magad? Nagyszerű kép. Leteszem a pálcám.

Névtelen írta...

Megtisztelsz, ha kiteszed:)
Köszönöm.
(Névtelenségemben azt szeretem itt, hogy nem kell attól tartanom hogy fennkölt lennék)

Marvin írta...

Ez most nem egészen értem. Miért lenne fennkölt?

Névtelen írta...

Ha oda írnám a nevem, akár kérkedésnek is lehetne venni; így viszont impressziókra benyomásokkal tudok felelni. Kis képekkel amik megszületnek ha olvaslak.