2008. november 6., csütörtök

Talpalatnyi Pest 2: Lábak között - Foothold of Pest 2: Between feet

Még érzem a jég szúrását megduzzadt tenyeremen. Látom a hosszú karcolást szemüvegemen, amit a felcsapódó jég darabkák okozhattak a csiszolt üvegen. Mindenki türelmetlenül várja a buszt, ami perceken belül be is fut a korcsolyapálya előtti megállóba.
Felszállunk rá, mindenki harsány beszélgetésbe kezd, csak én nézem elmélázva, a sárga levelek sodródását a busz előtt. Rakoncátlanul tekeregnek végig, az utcán sétálók lábai közt, majd összevissza szállnak le a járdaszegélyre, hogy ott várják meg a következő busz érkezését.

A végállomáson, mi is, akár a levelek szóródunk szét és megyünk le a metróba. Mindenki más céllal, más helyre igyekszik. Hangos robajjal becsapódik mögöttem az ajtó.
Körül tekintve látom, hogy ülőhelyek már nem maradtak nekünk, így hát kénytelenek vagyunk hátunkat nekivetni a metró falának.
Három megálló után fájó lábhajlatom végleg kimerül, és szinte helyette beszélek a mellettem álló lánynak:
- Nem bírom ki muszáj leülnöm.
- Szolgáld ki magad. Itt a föld - mondja mosolyogva, majd folytatja - így! - és leül.
- Hát rendben - mondom oldalra hajtott fejjel és leülök a sötétszürke padlóra.
Különös érzés. Általában nem látok mást csak vállakat, fejtetőket, szájakat, szemeket, füleket. Most pedig egy másik perspektívából visszatekinthetek a múltba - amikor még 5 éves voltam – és nem látok mást csak lábakat, térdeket és elegáns nadrágokat.
Az egyik ilyen elegáns nadrág, ami mellet lóg egy fekete aktatáska, így szól:
- Szörnyű.
- Mi? - kérdezi meg a mellette álló világos farmer.
- Ezek leülnek a metró padlójára, utána pedig felülnek a székekre, hogy bemocskolják a nadrágomat.
- Hát, igaz a föld tele van baktériumokkal. Megfertőznek minket. Különben mennyibe került a nadrágod?
- 20. 000 forint. - válaszolja büszkén - És nem akármilyen nadrág! Ez márkás...

Tovább nem hallgatom a beszélgetés, inkább visszatérek az idősebb korba, ahol már nem törődnek velem. Nem is olyan jó a múlt? Csak törődjek a jövővel?

2 megjegyzés:

Endroo írta...

Ezeket a dumákat honnét szeded? Vagy netán te találod ki azzal az inkredibilisen magas kapacitású agyaddal ami vertikális pályán haladó ionostatikus egységeken keresztül túltöltődik egy kettőhuszas konnektoron keresztül aztán egy elektrostatikus szerkezeten keresztül belelököd a tudományt a hardwareba? Incsröszting!

Endroo írta...

hú de kereszteződik! Hú! *smells like burned mozzarella so I have to go down to find out the source of the smell (and teen spirit)*